Tűzvédelmi rovat

   Tanácsok és tudnivalók a tűzzsonglőrködéshez.


Az első – , és egyik legfontosabb! - dolog az üzemanyag kiválasztása:


   Itthon Magyarországon a legelterjedtebb tűzzsonglőrködésre alkalmas folyadékok a következök:
 • Tűzfújó folyadék, Főnix-víz – Nagyon tiszta folyadék, a füstje és az égési melléktermékei minimálisak. Elsösorban tűzfújásra hasznalják, de a legjobb a tűzzsonglőrködésre is! Egyetlen hátránya az ára, 2500-3000 Ft/liter.
 • Petróleum – nem magas hőfokon ég; nem számottevöen párolog, ezért biztonságos tárolni; felületen nagyon nehezen gyullad meg, ezért ha kifolyik, akkor nem kell tartani attól, hogy lángrakap, viszont nagyon csúszós utána a talaj! Ára 400-600 ft/liter.
 • Fáklya-olaj, grillgyújtó-folyadék – Petróleum-származékok, hasonlóan használhatóak, mint a petróleum. Az égéshőjük márkától változhat (néha a grillgyújtó-folyadékok magasabb hőfokon égnek!). Néha jobban füstölnek, mint a petróleum. Vannak szinezettek, lámpaolajokat néha illatositják is. Egy bevált módszer eldönteni, hogy melyik olaj a jobb: minél kevesebb szaga és szine legyen! Áruk 400-600 ft/liter.
 • Denaturált-szesz – alkohol-származék, hevesen ég, nem nagy hőfokon. Könnyen meg lehet gyujtani, akár az edényben, akár a földön. Ha kiömlik, akkor elpárolog, ha meggyullad, akkor a heves égés miatt, hamar elég (10-15 másdperc). Tűzzsonglőrködésre hasznalható, de kisebb lánggal és kevesebb ideig ég. Elönye, hogy szinezhető. Ára 300-500 ft/liter.

   Soha ne használjuk az alábbi folyadékokat tűzzsonglőrködésre!!!

 • Benzin – nagyon hevesen és magas hőfokon ég, durva égési sérüléseket okozhat. Égés közben nagyon sok káros anyagot termel. Emellett nagyon kárositja a kevlárt is! Szobahömérsékleten is jelentösen párolog, robbanásveszélyes!
 • Diesel – nagyon tökéletlenül ég, ezért rengeteg égési mellékterméket és némi kénsavat termel, és rákkeltő a füstje. Ráadásul a földre leesve nagyon csuszos tócsát hagy maga után.
 • Metilalkohol – nagyon mérgező, és játék közben erösen párolog. Akár vakságot vagy halált is okozhat! És ráadásul elenyésző lángja is van.
 • Egyéb : Ezen kívül amire rá van irva, hogy gyúlékony és nem tudjuk mi az, arról nem tudhatjuk, hogy mérgező-e. Az esetek döntő hányadában azok, tehát hagyjuk inkább a polcon.

Előkészületek


   Utána a következő dolog, hogy milyen mártóedényt használjunk. Legfontosabb dolog, hogy ne legyen könnyen borulékony! Az edényt nagyon könnyű felrúgni, különösen ha sokan mártanak.

   A legjobb egy zárható rozsdamentes fém edény, amibe egy nagyobb égőfej is kényelmesen belefér (10-15 cm-es a szájnyílása). Ezek nehezek, ezért stabilak. És a rozsdamentes csillogó felület miatt jobban látható a sötétben. Ha hosszabb távon és komolyabban gondolja az ember, akkor érdemes készíteni neki egy talpat is.
   Még megfelelő az 5 literes műanyagkannának az alja is, mert elég nagy felületű, és vastagabb anyagból készül, mint egy egyszerű üdítős flakon.
Legvégső esetben használhatunk üdítős vagy petróleumos flakont félbevágva. Ezek nagyon könnyen borulnak, nagyon kell rajuk vigyázni.
Soha ne “mártsunk” úgy eszközt,hogy lerakjuk a földre, és ráöntjük a folyadékot!!! Ez környezetszennyező, és rengeteg anyag folyik el feleslegesen!!

   Az első alkalommal kb. 5 percre érdemes bemártani az eszközt, míg teljesen megszívja magát. A későbbiekben elég megvárni, míg látjuk a buborékokat, és várunk még 10-15 másodpercet. Miután kiemeltük az edényből csöpögtessük ki a felesleges folyadék nagy részét (gumikesztyűvel kinyomkodva rá lehet segíteni). Ezután egy kipörgetőedény használatával pörgessük ki a maradék felesleget, nehogy játék közben égő cseppek formájában szálljanak szét.
   Ilyen edény használata célszerű, mert a folyadék így nem a földre kerül/csöpög, hanem a kipörgetőbe, amiből aztán vissza lehet önteni a mártóedénybe és újra felhasználni, így takarékoskodunk és nem is szennyezzük a környezetet, és főleg nem lesz csúszós a talaj! Kipörgető-edénnyel gyakorlatilag megoldható a “tiszta bemártás” ami egy beltéri játéknál nem utolsó szempont.

   Ha nincs ilyen edényünk, akkor készítsünk egyet (útmutató később lesz;).

   Ha nincs nálunk kipörgető-edény és készítésre sincs lehetőség (elég ritka alkalom lehet, mert 1-2 perc alatt elkészíthető), akkor a földre (lehetőleg betonra, és ne fűre, mert kiég tőle!) pörgessük ki a játékot, figyelve arra, hogy előttünk és mögöttünk se álljon senki!! Ha úgy pörgetjük hogy lefele begyorsítjuk és utána lelassítjuk, akkor főleg a földre fog menni. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy nehogy arra a területre pörgessük ki, ahol játszani fogunk, mert a petróleumszármazékok a földön nagyon csúsznak, balesetet okozhat!

   Ellenőrizzük az eszközt begyújtás előtt, nincs-e meggyengülve valamely alkatrésze, nem lötyög, stb. Ezt érdemes otthon is rendszeresen megtenni.
   Ha igen akkor ne játszunk az eszközzel, mert balesetveszélyes lehet! Elrepülhetnek alkatrészek, és tüzet, vagy durva égési sérüléseket okozhatnak.
   Az égőfejből kiálló kevlárszálakat és rézdrótot próbáljuk visszadugni a szövet közé, vagy ha nem lehet, akkor vágjuk le, egyébként van rá esély, hogy tovább foszlik a szövet.

A helyszín kiválasztásánál nagyon fontos, hogy:

 • Ne csússzon! A linóleum, csiszolt kőfelületek, csempe nagyon csúszós lehet, ha esetleg petróleumos lesz.
 • Akadálymentes legyen. Fontos, hogy ne legyen botlás veszély, mert esetenként durva balesetet is okozhat.
 • Ne legyenek belógó tárgyak felettünk. Faágakba, színpadelemekbe, erkélybe, stb., beleakadhatnak az eszközök egy nagyobb dobásnál, vagy begyulladhatnak a láng hőjétől,anélkül hogy egyáltalán közvetlenül érintkezne az égőfejjel.
 • 3-4 méteres körben ne legyenek emberek. Kiszámíthatatlanok lehetnek! Betántoroghatnak, mászkálnak összevissza, beszédükkel zavarhatnak, vagy akar odaléphetnek “viccből” tüzet kérni (ne adjunk nekik, mert utána csak petróleumos füstöt tüdőznek le a cigarettával, tehát nekik se jó, meg legközelebb így eggyel kevesebb ember lesz aki veszélyezteti a játékot).

Ami szintúgy nagyon fontos!


 • Ne játszunk alkohol, kábítószer vagy nyugtató hatása alatt. Nagy magabiztosságot ad, de lassulnak a reflexek! Csökken a veszélyérzet, emiatt megpróbál olyan dolgokat is az ember amihez még nincs elég tapasztalata
 • Ne játszunk egyedül, mindig legyen valaki aki tud segíteni ha esetleg baj történik.
 • Ne játszunk lógó, nagyon bő ruhában. Beleakadhat az eszköz akar egy egyszerű mozdulatnál is. Sál, nyaklánc és karkötő hasonlóan veszélyes.
 • A ruha ne műszálas, lehetőleg természetes alapú legyen. A műszálas anyagok olvadnak és súlyos sebet okozhatnak egy esetleges balesetkor (míg egy természetes anyagú ruha meggyullad, akkor lehet hogy seb nélkül, vagy bőrfelszíni pírral megúszható, a műanyag lehet, hogy beleég a bőrbe!!). Nejlon harisnya is szintúgy veszélyes, ráadásul vékony anyag és könnyebben olvad.
 • A ruhán ne legyenek bojtok, rojtok. A laza szálak közt bőven van oxigén, amit miatt sokkal könnyebben belobban.
 • Ne játszunk papucsban, mert eleshetünk.
 • Hosszú hajat mindenképpen érdemes összefogni; kendőt vagy sapkát húzni Hasonló okok miatt mint a rojtok eseteben a haj is nagyon könnyen meggyulladhat!
 • Bemártás után célszerű kipróbálni a játékot, mivel változik a súlya, és érdemes megszokni

A játék


   Gyújtsuk be az eszközt, várjuk meg míg teljesen végigég a fej. Botot lassan forgassuk eközben, poit lengessük előre-hátra. Ha látjuk hogy csepegnek ki égő cseppek belőle, akkor nem pörgettük ki eléggé! Rázogassuk meg óvatosan, és várjunk még vele 15-30 másodpercet, ezután óvatosan kezdjük el pörgetni!

   Játék közbe figyeljünk környezetünkre, másokra, ne kerüljünk akadályok és emberek közelébe.

   Ne próbáljunk olyan trükköket amikben nem vagyunk biztosak és rutinosak!

   Legfontosabb dolog a játék közben, hogy ne essünk pánikba, ha esetleg valami nem úgy történik, mint ahogy elterveztük! Ha hirtelen nagyobb lánggal ég az eszköz, mint vártuk, akkor ne dobjuk el, hanem forgassuk vagy lengessük az eszközt, ha áll az eszköz, akkor ég leghevesebben! Ha esetleg meggyulladna a ruhánk vagy hajunk, akkor egyszerűen hagyjuk abba a játékot, dobjuk le a földre az eszközt és tenyerünkkel oltsuk el a lángot. Nagyon sok esetben az ember nem is veszi észre azonnal, ha ilyesmi történik. Nagyon sokszor a nézők veszik észre előbb. Ezért is fontos, hogy ne játszunk soha egyedül. Ha azt látjuk, hogy valaki fut felénk, akkor hagyjuk abba játékot, mert valószinüleg lángra kapott valamink, és jön eloltani.

   Ha összeakad a poi, akkor ne rángassuk, mert akkor még jobban is összeakadhat, hanem a poit lengetve, a láncot nézve próbáljuk szétcsomózni.

   Mikor látjuk, hogy az eszköz kezd kialudni, akkor oltsuk el oltóronggyal (egy nedves törülköző megteszi), fújjuk el, vagy egyszerűen pörgessünk párat rajta nagyon gyorsan.
   Ha az egyik fej magától kialszik, akkor ne gyújtsuk meg újra, inkább oltsuk el a másikat is, mert ilyenkor már nem csak a kevlárban lévő folyadék ég ki, hanem már a kevlár is izzik. Ekkor sokkal jobban károsodik, mint egyszerűen játék közben. Erre figyelve, meghosszabbíthatjuk a játékunk élettartamát!

   Oltórongy hasznos segédlet, mert gyakorlatilag bármilyen és bármennyire égő tüzes eszközt el lehet vele oltani, és esetleges baleset következtében akár életmentő is lehet.
Egy egyszerű törülközőt vizezzünk be, és facsarjuk ki belőle a felesleget. Figyelem, ne legyen műszálas!!
   Leterítve a földre, beletesszük az égőfejet, ráhajtjuk, kicsit megtapogatjuk és pillanatok alatt elalszik az eszköz.

   Oltás után várjunk pár percet míg kihűl kicsit az égőfej, és utána mártsunk újra . A forró égőfej begyújthatja a mártóedényben lévő folyadékot , bár szerencsére ritka eset. Viszont a hő hatásara a petróleum elkezd hirtelen párologni, ami belélegezve nem egészséges, és pazarlás.

   Ha többet nem akarunk játszani az eszközzel, akkor várjuk meg míg kihűl, és úgy rakjuk el. Melegen esetleg ráolvadhat a műanyagszatyor, vagy megolvaszthatja a táskát.


Jó és biztonságos játékot :)

   Remélem, hogy ez a kis szösszenet elég alapismeretet ad, hogy mikre kell figyelni és hogyan érdemes játszani.
   Ez a műfaj nem veszélytelen, bár sokan úgy hiszik, és félvállról veszik a dolgokat. Nem... sajnos nem az, oda kell figyelni magadra és másra is.

   In safety we trust...
   Tudom ebben a szövegben volt nagyon sok egyértelmű dolog is, de inkább beleírtam, hogy nehogy valakinek ne legyen az...

Kellemes és biztonságos játékot!
   Tzu